במה אנחנו מטפלים?

צוות המרכז לטיפול קוגניטיבי התנהגותי ופסיכופיזיולוגי (ביופידבק) מטפל במגוון גישות טיפוליות שרובן ממוקדות וקצרות טווח. הייחודיות בטיפולים הניתנים במרכז היא בשילוב שבין שתי גישות טיפוליות המבוססות על ראיות מחקריות. במחקרים רבים נמצא שהן הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי והן הטיפול בעזרת ביופידבק ונוירופידבק יעילים ביותר לטיפול בהפרעות חרדה, בהפרעות פסיכוסומאטיות שונות, בהפרעות שינה והפרעות התנהגות.

הן הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי והן טיפול הביופידבק נמצאו כטיפולים המתאימים בין היתר לטיפול ב:

הפרעת פאניקה:

אם את/ה סובל/ת מהפרעת פאניקה (Panic Disorder), משמעות הדבר היא שאת/ה חווה התקפי פאניקה לפרקים. התקפות פאניקה (או התקפות חרדה- המונחים זהים) הם פרקי זמן עוצמתיים של פחד שהם כה חזקים עד כדי הובלת האדם לחשש שהוא/היא עומד/ת למות, משתגע/ת, עומד/ת להתעלף, או לאבד שליטה עצמית באחד מהיבטי החיים החיוניים לו/ה.
התקפות פאניקה (Panic Attacks) יכולות להיות פתאומיות (הן יכולות להיראות כצצות משום מקום, ומתרחשות ללא סיבה מסוימת). הן גם יכולות לקרות בתגובה לרמזים מסוימים כמו כניסה לאזור הומה אדם; פקק תנועה; הימצאות במרכז העניינים וכדומה.
התקפות פאניקה יכולות להוות חלק ממגוון של הפרעות חרדה והעובדה שיש לך התקפות אלו לא בהכרח אומרת שיש לך הפרעת פאניקה. למשל אם כל התקפות הפאניקה שלך סובבות סביב סיטואציות חברתיות, ייתכן ויש לך פוביה חברתית (Social Phobia) בניגוד להפרעת פאניקה. כמו כן, ייתכן ואת/ה חווה התקפות פאניקה בתגובה לבעיה אחרת. הערכה על ידי מטפל מומחה יכולה לסייע לך ליצור את ההבחנה ולהגיע לדיאגנוזה מדויקת.

הסימפטומים - התקפת פאניקה יכולה להיות מורכבת ממגוון רחב של סימפטומים.

בין הסימפטומים הכי נפוצים נמצאים:

הקישור לפוביות:
אם את/ה סובל/ת מהפרעת פאניקה, קיימת סבירות מאוד גבוהה ששינית את חייך באופן משמעותי מסוים במטרה למנוע או להימנע מהתקפי פאניקה נוספים. זה נפוץ לדוגמא שאנשים יגבילו את הנסיעות שלהם; יגבילו את הנהיגה שלהם (אולי על ידי הישארות ברדיוס מסוים מהבית או הימנעות מכבישים ראשיים); ימנעו ממרכזי קניות צפופים וגדולים; ובאופן כללי ינסו להימנע מכל פעילות ש"בריחה" ממנה עלולה להיות קשה. ייתכן ואת/ה לא נמנע/ת מכלום, אבל את/ה עושה דברים באופן שונה ממקודם. את/ה עלול/ה להביא את בן/בת זוגך או אחר משמעותי ללכת איתך למקומות שקודם לכן הלכת אליהם לבדך. אולי את/ה עושה את הכול באותו האופן שעשית פעם, אך את/ה חווה הרבה ציפייה וחששות מראש. הפרעת פאניקה לרוב מאובחנת כ"הפרעת פאניקה עם אגורפוביה (Agoraphobia)" או "הפרעת פאניקה ללא אגורפוביה".

אגורפוביה:

אגורפוביה משמעה שאת/ה נמנע/ת מהרבה פעילויות ומצבים יומיומיים עקב החשש מהתקפות פאניקה. עבור רוב האנשים שמקבלים אבחנה זו, המונח נשמע די מפחיד, אך זוהי כל משמעותו. זה לא אומר שאת/ה לא תצא/י מהבית כל הזמן. זה יכול לקרות לאנשים, וזהו מקרה מאוד קיצוני של אגורפוביה, אך הרוב המכריע של האנשים אשר סובלים מאגורפוביה לא סובלים ממנה ברמה כזו.

פוביה ספציפית (Specific Phobia):

פירושה של פוביה ספציפית הוא שאת/ה נוטה לחוות פאניקה תחת נסיבות מאוד מסוימות ואף להימנע מנסיבות אלו, זאת גם אם את/ה מבין/ה שהפחד הוא מוגזם ואינו הגיוני. דוגמאות נפוצות כוללות: חיות מסוימות (למשל: כלבים, דבורים); גבהים; מים; סערות; טיסה במטוס; מקומות צפופים וקטנים; גשרים ומנהרות; זריקות ומראה של דם; הקאות.
חלק מפוביות אלו יותר נפוצות מאחרות, בכל אופן, במקרים מסוימים, כמעט כל חפץ יכול להפוך להיות המושא של פוביה ספציפית.

פוביה חברתית (Social Phobia):

בפוביה חברתית את/ה נוטה לסבול מפאניקה במצבים חברתיים וסיטואציות בהם אתה נדרש לבצע פעולה כלשהי עקב חשש מהשפלה פומבית, דחייה, ו/או בושה.

אדם עם פוביה חברתית עלול לחשוש מפעילויות כמו:

פוביה חברתית יכולה גם לכלול פחדים יותר מוכללים לגבי דייטים, מסיבות, ופעילויות חברתיות אחרות. בדומה למקרה של פוביה ספציפית, אנשים הסובלים מבעיה זו לרוב רואים את הפחד וההימנעות שלהם כמוגזם ולא הגיוני, אך ידע לבד לא מאפשר להם להתגבר על הפחד.

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (Obsessive Compulsive Disorder- OCD):

אם את/ה סובל/ת מ-OCD, את/ה יכול/ה לחוות מחשבות ומראות טורדניות באופן מתמיד אשר אין באפשרותך להפסיק ואת/ה עלול/ה למצוא את עצמך נמשך/ת לביצוע התנהגויות פולחניות באופן חוזר ונשנה.
כמעט כל אחד חווה לעתים אי ודאות בקשר לנעילת דלת הכניסה בעזיבת הבית; מרבית האנשים אפילו כנראה חזרו על מנת לבדוק זאת מספר פעמים בחייהם.
אדם עם OCD יכול לחוות דאגה זו כל יום; אולי אפילו לחזור לדלת הקדמית פעם אחר פעם בשביל לבדוק; יכול לבדוק את המנעול פעם אחר פעם, או מספר קבוע של פעמים, לפני שיחוש מסוגל לעזוב וללכת לעבודה; ובמקרה קיצוני, יכול להתחיל להגיע מאוחר לעבודה בגלל שהטקס הפך כה צורך זמן, או אפילו יכול להתחיל להישאר בבית במטרה להימנע מבעיה זו. אובססיות הן חוזרות ונשנות, מחשבות ומראות טורדניים שאנשים מוצאים מאוד מפריעים ומנוגדים לאופיים הטבעי.

אובססיות נפוצות כוללות מחשבות מהסוגים הבאים:

קומפולסיות (Compulsions) הן התנהגויות טקסיות חוזרות ונשנות שאנשים מבצעים במטרה לשכך את החרדה. למשל, אנשים אשר סובלים מאובססיות הנוגעות לחשש כי דרסו הולך רגל מבלי ששמו לב יכולים לנסוע הלוך ושוב בשכונה, במטרה להרגיע את עצמם שזה לא התרחש. אדם אובססיבי ביחס לפחדים מזיהום יכול שוב ושוב לשטוף את ידיו. אדם הסובל מאובססיות הנוגעות לתנור דולק יכול לבדוק אותו שוב ושוב, לאורך פרק זמן של כמה שעות, במטרה לוודא שהתנור אכן כבוי.

הפרעה חרדה כללית (Generalized Anxiety Disorder – GAD):

אם את/ה סובל/ת מ-GAD, את/ה חווה הרבה דאגה וציפייה לא נעימה לגבי דברים רבים בחייך- כסף, משפחה, בריאות, ועבודה; את/ה מצפה לרע מכל על בסיס יומיומי; והרבה מודאגים גם ללא ידיעה של מה בדיוק מדאיג אותם. את/ה סובל/ת ממגוון סימפטומים גופניים אשר כוללים כאבי ראש, שרירים מתוחים, כאבים בבטן ומעי רגיז, ונשימה מאומצת; וכנראה יש לך בעיית ריכוז בעת הצורך ובעיה להירגע כשאת/ה מעוניין/ת בכך. הגרוע מכל הוא שאת/ה עלול/ה לדאוג ביחס לכמה שאת/ה דואג/ת.

הפרעת חרדה פוסט טראומטית (Post Traumatic Stress Disorder – PTSD):

אם את/ה סובל/ת מ-PTSD, זה באופן כללי אומר ש:

כתוצאה את/ה:

אם יש לך PTSD, זה יגרום לבעיות משמעותיות בהיבטים שגרתיים של החיים כמו עבודה, משפחה, וחיים חברתיים.

מה אם אני לא מתאים/ה לקטגוריות אלו?

חשוב לדעת שקטגוריות האבחון אשר מפורטות לעיל לוקות בחסר. קטגוריות אלו מגיעות מספר בשם "המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי של הפרעות הנפש", מהדורה רביעית (DSM-IV). ספר זה ניסיון עושה מאמץ לתאר ולתייג את כל ההפרעות הפסיכיאטריות אשר קבוצה של מומחים מובילים הסכימו עליהן. לכן הוא תוצר של ועדה, עם כל הפשרות והחסרונות אשר נלווים לכך. הספר מעודכן כל מספר שנים.

אל תהיה/י מודאג/ת אם חווית החרדה שלך לא מתאימה באופן נקי לתוך אחד מן התיאורים הללו. זוהי תופעה נפוצה ולכן קיימת קטגוריה של "הפרעות חרדה שלא פורטו במקום אחר", בין האחרות, במטרה לכלול את אלו אשר הסימפטומים מהם הם סובלים לא מתאימים לאבחנות המפורטות.